کوچه‌های بن‌بست

پایان نامه عکاسی کارشناسی ارشد
 
موضوع پایان نامه نظری: فرهنگ‌ نام عکاسان ایران (از قاجار تا 1357) (با تأکید بر کتاب‌ها، روزنامه‌ها و مجلات موجود و قابل دسترس در کتابخانه‌ مرکزی دانشگاه تهران و کتابخانه مجلس شورای اسلامی و کتابخانه ملی)، انسیه لشگری؛ استاد راهنمای نظری: دکتر محمد ستاری
پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران، شهریور 1390

چكيده

 هدف پژوهشگر از انجام این پژوهش، مدون سازی نام و سایر مشخصات عکاسان ایران دوران قاجار و پهلوی در مجموعه‌ای منسجم بوده است.

از فواید مدون‌سازی نام عکاسان دوران قاجار می‌توان به پراکندگی کتب منتشر شده در این باب و نیز به نایاب بودن و عدم دسترسی آسان به برخی از این منابع اشاره نمود. در مورد عکاسی دوران پهلوی، عدم وجود هیچ‌گونه منبع منتشر شده‌ی منسجم در باب عکاسان آن عصر، موجه‌ترین دلیل برای جای‌گیری در این پژوهش به شمار می‌رود. با توجه به گستردگی حوزه‌ی پژوهش، علاوه بر تحقیقات کتابخانه‌ای از سایر روش‌ها نظیر جستجو در شبکه‌های مجازی نیز بهره برده شده است.

در حوزه تحقیقات کتابخانه‌ای علاوه بر استفاده از کتب منتشر شده از سایر منابع مکتوب نظیر مجلات و روزنامه‌ها و پایان‌نامه‌های مرتبط نیز استفاده شده است. پس از استخراج نام عکاسان از این منابع در مرحله‌ی بعد با رجوع هدفمندتر به سایر منابع ـ به ویژه شبکه‌های مجازی ـ به کسب اطلاعات جامع‌تر در باب عکاسان پرداخته شد.

پژوهش مزبور می‌تواند به عنوان پایه‌ای جهت تکمیل‌سازی جامع‌تر پیرامون اطلاعات تاریخ نگارانه‌ی عکاسی قاجار و پهلوی محسوب گردد، تحقیقات بعدی با مبنا قرار دادن این پژوهش می‌توانند حوزه‌ی مربوطه را تکامل بخشند.

 

عنوان پروژه عملی: کوچه‌های بن‌بست، انسیه لشگری؛ استاد راهنمای عملی: مهران مهاجر
پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران، شهریور 1390
گزارش کار عملی

مجموعه ­ی مزبور که “کوچه‌های بن بست” نام دارد، براساس عکاسی از کوچه‌های بن بست مناطق مختلف در شهر تهران پدید آمده است. در ارائه نهایی کار، به علاوه‌ی نمایش کوچه‌ی بن‌بست، یک عنصر جلب کننده برایم، گزینش و پس از عکاسی در کادری کوچکتر در قسمت پائینی کادر نهائی قرار داده شده است. در کادر بالا کوچه‌ای با انتها و عمق بسیار را شاهد هستیم و در بخش کوچکتر پائین کادر با انتخاب بخش کوچکی از عناصر داخل کوچه به ناگهان عمق را از بین برده و بیننده را با یک سطح مواجه می‌کند که این عمل خود تداعی کننده‌ی کوچه‌ی بن بست است؛ که عابر را در عمق کوچه به سطح در انتهای کوچه می‌رساند. در هر کوچه به فراخور شرایط محیطی در آن کوچه، بخشی از عناصر با توجه به کل عناصر کوچه انتخاب شده است که قصد بر تکمیل اثر ایندو کادر بر بیننده بوده است.

هدف از گزینش کوچه‌های بن بست جهت پروژه عملی پایان‌نامه ،ثبت قسمتی از شهر- اکثراً مربوط به بافت‌های قدیمی- می‌باشد که در دهه‌های آتی احتمالاً از میان خواهند رفت. علاقه‌ی فردی من به معماری داخلی و خارجی خانه‌های- که مربوط به دهه چهل وپنجاه خورشیدی می‌باشند- موجود در این کوچه‌ها عوامل اصلی ثبت این تصاویر تا پیش از تخریب معماری مورد نظر می‌باشد. به صورتی که حتی در حین انجام پروژه نیز شاهد از میان رفتن بخش‌هایی از این خانه‌ها بودم. به منظور ایجاد سهولت در انجام عکاسی شهری، از دوربین دیجیتال – canon G12 – بهره بردم و نهایتاً آثار در ابعاد 30×45 و به تعداد 20 عدد ارائه گردیده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *